Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Landgoed Huize Bergen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Beste Prijsgarantie

De Pluimgraaf

Niet zomaar een bier.

De Pluimgraaf is geïnspireerd op het verhaal van de vroegere tuinman van Landgoed Huize Bergen. Door zijn voorliefde voor planten en bloemen groeide er bij hem een interesse voor uitheemse kruiden en specerijen. Naast hop en Brabants water is dit bier dan ook gebrouwen met een infusion van Rooibos, dat de oorsprong kent in Zuid-Afrika. Daarnaast proef je de tonen van zoethout en steranijs.

De Tuinman van het landgoed.

Grote parken vergen veel onderhoud. Een van de eerste tuinmannen van het landgoed was Bertus van der Vleuten die nog voor het echtpaar Fentener van Vlissingen heeft gewerkt. De volgende tuinbaas was een echte Fries. Geboren in Sneek kwam Wiebe Joustra samen met zijn vrouw in 1919 naar Vught. Hij publiceerde regelmatig over zijn vak en de rijkdom van de kassen van Landgoed Huize Bergen; onder meer in het blad van de Nederlandse Orchideeën Vereniging.

Pauw.

Naast de zorg voor de tropische planten had Wiebe tevens de zorg voor de vele vogels in het park en op het vogeleiland. “Men ziet de flamingo’s staan in het water bij de rododendrons die de kleur van de vogels nabij komen als die met hun vleugels te dansen staan” , aldus het tijdschrift Buiten in 1931. Een verhaal apart zijn de witte pauwen. Het was de lievelingsvogel van Charlotte van Beuningen. Wiebe werd op Huize Bergen gekscherend de Pluimgraaf genoemd.

Gebrouwen en gebotteld.

De Pluimgraaf is gebrouwen en gebotteld door Landgoed Huize Bergen samen met Uthoka Brouwstudio in Vught.