Marjolein en 40 jaar Landgoed Huize Bergen
Marjolein is op 19 juli 1982 bij Landgoed Huize Bergen gestart als allround medewerker. In haar huidige positie Hoofd Huishouding / Erfgoedbewaakster (hoe kan het ook anders) kijkt Marjolein terug op 40 jaar Landgoed Huize Bergen. Wij vroegen haar naar haar verhaal. Marjolein vertelt vol passie en met heel veel liefde, hoe zij 40 jaar Landgoed Huize Bergen heeft beleefd.
Hoe kijk je terug op 40 jaar Landgoed Huize Bergen?
Goede vraag, ik kijk terug op een tijd die snel is gegaan. Een tijd met veel veranderingen, groei en ontwikkelingen op het landgoed.
Onze gasten zijn in 40 jaar veranderd, van vakantieweken tot bijscholingsdagen en van outdoor activiteiten tot bezinningsweken. Het is bijzonder al die verschillende gasten te hebben mogen meemaken. Er is veel mogelijk. Landgoed Huize Bergen is flexibel en speelt graag in op de wensen van de gast. Van de zakelijke gast via de feesten en partijen naar de leisuremarkt.
Ook privé voel ik me verbonden met het landhuis. Mijn kinderen spreken over hun Landgoed Huize Bergen. Huize Bergen zit in mijn DNA. Het verhaal, de geschiedenis en de oorspronkelijke bewoners met hun visie en missie. Deze boodschap dragen wij door middel van de Joannes Bosco Stichting, nog steeds uit.
Het Landgoed is uitgebreid met diverse gebouwen die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Een aantal jaar geleden heeft het landhuis en het koetshuis de monumentale status gekregen.
Het landhuis en een aantal bijgebouwen zijn, met behoud van authentieke elementen, door de jaren heen een aantal keren gerestyled.
Met de komst van het hotelgebouw de Botanica in 2016 heeft de Leisuremarkt een positieve ontwikkeling door gemaakt.
Kun je jouw eerste werkdag bij Landgoed Huize Bergen nog herinneren?
Ik kan mij nog herinneren dat ik welkom werd geheten door de toenmalige directrice mevr. Mieke Beckers. Ik vond de lobby en de entree overweldigd. We werkten in een heel klein team. Pauzes hield je met z’n allen in de huidige huiskamer. Het had iets familiairs. In de ochtend bespraken we in het team hoe de dag eruit zou zien. Je hielp mee in de keuken, de bediening of je ging met een paar collega’s kamers schoonmaken. Je was een allrounder, zo leerde je het vak en groeide ik mee tot waar we nu staan.
Wat heeft ervoor gezorgd dat je Landgoed Huize Bergen al die jaren trouw bent gebleven?
Het is het landhuis, het mooie landgoed, het verhaal (de geschiedenis) dat we levend houden, de maatschappelijke betrokkenheid maar vooral ook de liefde voor het vak. Het altijd blijven ontwikkelen en groeien, met ups en ook met downs zoals de corona periode. Uiteindelijk heeft die ons ook sterker gemaakt. En natuurlijk mijn collega's. In 40 jaar heb ik er velen zien komen en gaan. Ik heb hele warme herinneringen aan vele fijne collega's. Nieuwe collega's neem ik mee in het verhaal van Landgoed Huize Bergen en hopelijk worden zij net zo trots op het werkplek. Hospitality is een vak.
Wat zijn jouw hoogtepunten in 40 jaar Landgoed Huize Bergen?
Het is te veel om op te noemen. De momenten die mij het meeste bijgebleven zijn: de ontmoetingen met de IMA-zusters, die elke maand hun kerkelijke diensten hielden.
Prinses Irene, als bomenfluisteraar in de Pauw, een van de vele bijzondere gasten die we hebben mogen ontvangen.
Theaterschool Amsterdam, Het hele huis stond op stelten omdat zij attributen nodig had voor hun toneelvoorstellingen.
De ontvangst van 100 schotse bevrijders van de 51 st Highland division in 1995 onder begeleiding van generaal Lang. Zij waren een week te gast met aansluitend een afscheidsfeestavond waarin de whiskey rijkelijk vloeide.
De complete restyling van het landhuis en het koetshuis in 2008.
De bouw van de Botanica in 2016.
De samenwerking met monumentenwacht.
Het vieren van mijn eigen huwelijksfeest.
En natuurlijk mijn 40 jarig jubileum feest met als kroon op mijn 40 jarige dienstverband, het ontvangen van de Van Beuningen Penning uitgereikt door de heer Charles van Beuningen.
Is er verder nog iets wat je graag met ons wil delen?
Laten we ons erfgoed koesteren, verder ontwikkelen en vooral behouden voor de volgende generatie.